Fibrele de psyllium
Stiri zeoliti | Oferte Zeolit | Video Zeoliti | Parteneri Zeoliti
Zeoliti stiri


Fibrele de psyllium

Psyllium (Plantago psyllium) este o planta care face parte din familia patlaginii, care creste mai ales in sudul Frantei si Spaniei si pe coasta de nord a Africii. In scop medicinal, se recolteaza semintele care seamana cu cele de in nu numai ca aspect, ci si ca proprietati terapeutice. Mai putin cunoscuta la noi, aceasta planta este utilizata pe scara larga in SUA pentru tratarea celor mai diverse afectiuni ale tubului gastrointestinal. Studii recente au demonstrat că psyllium regleaza functia motorie a colonului si stimuleaza secretia intestinala. Acest efect se datoreaza continutului ridicat in fibre alimentare, solubile si insolubile.

Semintele de psyllium contin o cantitate mare de fibre solubile, care in intestin se compora asemenea unui burete ce se umfla, absoarbe substantele toxice, stimuleaza peristaltismul si usureaza tranzitul intestinal. Actiunea fibrelor din semintele de psyllium este pur mecanica, organismul nu le asimileaza. Fibrele au doar o actiune laxativa, fara niciun risc de dependenta sau toxicitate. Studiile au demonstrat ca fibrele solubile, asa cum sunt cele din psyllium, constituie cel mai bun tratament pentru reducerea nivelului colesterolului si, in consecinta, contribuie la diminuarea riscului de boli coronariene.

Semintele de psyllium contin de 14 ori mai multe fibre solubile decat ovazul, apreciat pentru continutul sau in fibre. 100 de grame de seminte de psyllium contin 71 de grame de fibre solubile, in timp ce aceeasi cantitate de ovaz, doar 5 grame. Odata ajunse in intestin, aceste fibre formeaza o substanta gelatinoasa, care absoarbe substantele toxice si le elimina.

Cum actioneaza fibrele de psyllium

Fibrele de psyllium daca sunt asociate unui regim sarac in grasimi si colesterol, fibrele solubile provenind din semintele de psyllium pot reduce riscul de boli cardiovasculare.
- Trateaza constipatiile cronice.
- Cresc volumul materiilor fecale in cazul proastei eliminari intestinale.
- Previn si trateaza diareea.
- Trateaza intoxicatiile cauzate de retinerea de materii fecale in intestin.
- Amelioreaza simptomele sindromului colonului iritabil.
- Previn si trateaza colitele, hemoroizii.
- Previn cancerul de colon. Mucilagiile din semintele de psyllium retin substantele toxice si iritante din intestin, reducand riscul de cancer de colon sau diverticulita.
- Reduc nivelul colesterolului, ceea ce contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare. S-a demonstrat ca administrarea de suplimente nutritive cu seminte de psyllium scade cu 10% nivelul colesterolului rau (LDL) în 4 saptamani. O diminuare cu 10% a nivelului colesterolului reduce riscul de boala cardiovasculara cu 20%.
- Contribuie la controlarea greutatii.
- Cresc senzatia de satietate, cu un consum minim de calorii. Fibrele semintelor de psyllium au capacitate mare de absorbtie a apei, se umfla in stomac si dau rapid senzaţia de saturare.
- Contribuie la controlarea nivelului glicemiei. Reduc raspunsul glicemic postprandial, fiind recomandate ca tratament in obezitate si diabet.
- Sunt recomandate in curele de detoxifiere.
- Reduc absorbtia acizilor grasi din intestin


Acest articol a fost citit de 2067 ori !

Vezi toate stirile din categoria Stiri

Nume*:
  E-mail:
Mesaj*:
Cod*:   Security

Nume: Jeoroques
https://ponlinecialisk.com/ - buy cialis online us


Copyright © 2022 EKILIBRIUM . Toate drepturile rezervate.
Fibrele de psyllium   Fibrele de psyllium   Fibrele de psyllium